måndag 4 februari 2013

Maskinerna i Matrix

I denna artikel läste jag att maskinerna i Matrix bara är missförstådda offer och inte alls onda. http://www.cracked.com/article_18417_9-famous-movie-villains-who-were-right-all-along.html Det roliga är att, till skillnad från spekulationerna om Sauron på plats 1, detta verkar bygga helt på vad som är kanon i Matrix-universat.

Vad jag annars stört mig på med maskinerna är att de måste använda människor som batterier för de har ingen tillgång till solenergi.

Alltså.

MÄNNISKOR DRIVS AV SOLENERGI!

Visst, vi kan låtsas att maskinerna hittat typ någon form av alger som utvinner energi genom en kemisk process som inte involverar solen, och som man sedan kan mata "batterierna" med. Men hur sjutton kan detta vara effektiv energi-utvinning????? Det borde ju rimligtvis vara mer effektivt att utvinna energi ur algerna direkt, även om man bara helt primitivt eldar upp dem? Har Matrix-maskinerna uppfunnit evighetsmaskinen, så att de på något sätt får ut mer energi än de stoppar in?????? Frågorna hopar sig.

Det skulle förstås kunna vara så att de använder människor som batterier, inte för att det är det mest effektiva sättet att få ut energi, men för att det iaf är lite mer kostnadseffektivt än att föda upp människor och inte utnyttja dem alls. Och maskinerna är utilitarister som räknat ut att det blir mer nytta i världen med människor än utan (jämför utilitaristiska och empiriskt tvivelaktiga argument för att äta kött).

Annars kommer jag att tänka på Stephen Kings "knackarna". Människor i en liten stad blir besatta av utomjordiska intelligenser. De börjar bygga alla möjliga uppfinningar, och hookar upp människor och andra levande varelser som batterier för uppfinningarna. När vår hjälte till slut konfronterar dem så frågar han också varför i hela fridens namn de inte bara tog el från det vanliga elnätet. Utomjordingsbesattingarna: "Ja men vår teknologi går på likström, inte på växelströ!" Vår hjälte: "Ja men bygg en transformator då! Det måste väl vara jävligt mycket enklare att bygga en transformator än att göra någon sorts batterier av människor!". Utomjordingsbesattingarna: "...."

Inga kommentarer: