torsdag 16 maj 2013

Smarta anti-drag-selen

Jag har misslyckats totalt med koppelträning på två av mina fyra hundar, trots idogt kämpande, nämligen schäfern och dvärgpinschern. Iofs misstänker jag att det ligger i generna på dvärgpinschrar respektive bruksschäfrar att dra i kopplet (iaf när de inte är under fot-kommando) och att det inte är något att göra åt, för ALLA bruksschäfrar och dvärgpinschrar som jag träffat irl drar. Jag har bara hört talas om motsatsen på internet.

Iaf, på dvärgpinscher kan man ju bara sätta på en ergonomisk sele och låta honom dra på, för han är ju så liten. Lite värre med schäfern. Där kan man iofs ha dragsele och dragbälte runt höfterna ibland (och så får man spänna rövmusklerna stenhårt när man går för att inte ramla omkull - träningsform som rekommenderas för den som vill ha ett arsle av stål), men det funkar inte om man ska hålla kopplet i handen. Jag är skeptisk till halti då jag tror det finns risk att hunden skadar nacken om hen får för sig att göra ett plötsligt ryck. Så jag ville ha ha en sån där anti-drag-sele som ser ut som en klassisk spårsele fast kopplet fästs vid hundens bröstben (poängen med en sådan är att hunden helt enkelt inte får någon kraft om hen försöker dra när kopplet sitter där).
Det var ganska svårt att hitta. De flesta butiker, både irl och på nätet, har bara den där otäcka anti-drag-selen med vassa trådar som nyper hunden i armhålorna om hen drar. För att ytterligare förvirra brukar båda varianterna av anti-drag-sele heta något i stil med "easy walk". Till slut hittade jag iaf en web-butik som sålde sån sele som jag ville ha. Tyvärr visade sig själva remmarna på selen vara lite vassa, så pälsen blev ful. De långa pälsstråna bröts liksom av.

Till slut fick jag den smarta idén att ta en gammal Limex-sele, med breda bekväma band, klassisk spårsele-modell, och gå till en skomakare och låta honom sätta fast en ny metall-ring vid bröstbenet. Gick fort och kostade bara åttio spänn. Nu använder jag den selen, och den funkar jättebra. Mary drar inte, och selen är skön och bra och skaver inte på pälsen. Så jag ger detta som ett tips om ni vill ha en anti-drag-sele åt hunden!
Bilder på typ hur det ser ut nu:

 

1 kommentar:

Carin Grönkvist sa...

Vilket bra tips! Maddox drar som fasen han med. Ska prova detta!