fredag 31 augusti 2012

Monsters - inte så bra film

http://www.rottentomatoes.com/m/monsters-2010/ Tja, som ni ser på rotten tomatoes har många kritiker tyckt den här filmen var ganska bra. Det tyckte inte vi. Såhär går filmen:

Grundläggande premiss: En obemannad farkost uppskickad av Nasa var ute i solsystemet och tog prover för att se om det finns liv där. När den åkte tillbaks till Jorden gick nåt fel vid landningen, och den kraschade i Mexiko. Alla aliens som farkosten samlat kom ut och tog över djungeln. Nu kan man fråga sej hur varelser från andra planeter öht kan överleva på Jorden, men det är nog meningen att dom ska vara som Superman ungefär, att Jorden faktiskt är mycket bättre för dom än deras hemplanet. Dom är nämligen skitstora, typ hundra meter långa bläckfiskliknande varelser, och farkosten kan ju inte ha varit hur stor som helst. Så den plockade väl upp typ några pytte-organismer som svävade runt i Jupiters gaser, och sen på Jorden så bara BANG växte dom och blev skitstora. Fine. Vi kan acceptera den premissen.

Sen ser vi att en ung tjej som heter Sam sitter på sjukhus med en vagt skadad arm. Hon är dotter till huvudpersons-fotografens tidningsägande boss. Bossen beordrar honom att se till att Sam kommer tillbaks till USA. Här börjar dom stora plot-holen:
1. Vad gör Sam i Mexiko till att börja med? Uppenbarligen har hon noll koll på landet eftersom hon behöver en barnvakt som kan se till att hon kommer hem. Det antyds också att hon bara lever på pappas pengar och inte har nåt jobb, vilket är ytterligare ett skäl till att hon inte var där i jobbet. Semester alltså. Men varför skulle hon vilja åka ensam på semester till nånting som är rena krigszonen pga alla aliens?
2. Varför vet inte Sam hur man kommer från Mexiko till USA? Hon måste ju ändå ha åkt från USA till Mexiko för att komma dit. Då är det väl bara att åka likadant fast åt andra hållet för att komma hem igen?
Var hon kanske på semester på nån normal semester-ort, typ i Europa nånstans, och bestämde sej för att göra en avstickare till krigszonen Mexiko innan hon drog hem till USA?
3. Men DEN teorin stämmer inte med det faktum att det INTE FINNS NÅGRA CIVILA FLYGPLAN. Bara militären flyger omkring. Men för att komma från Mexiko till USA, får vi snart reda på, finns det två och endast två möjligheter: a) åka båt, och b) ta sej till fots genom den "infekterade zonen" (alltså djungelområdet där alla aliens bor). WHAAAAT?

Genom hela filmen satt vi och väntade på att det skulle komma nån endaste liten förklaring, hur krystad som helst men nån förklaring iaf, till varför dom inte bara kunde FLYGA hem. Men icke. Det finns inga civila flygplan helt plötsligt. Det får man bara acceptera.

Sen använder dom sej också av världens tröttaste film-kliché: Den tidigare pojkvännen som är ett arsle. Vi fattar ju direkt att Sam och fotografen kommer att bli kära i varandra på sin väg till USA, så för att kasta in nåt litet "hinder" för kärleksaffären har filmskaparna hittat på att Sam redan är förlovad. Vi får också diverse hintar om att hennes fästman är ett arsle och att hon egentligen inte vill gifta sej med honom. Så gör inte det då! Du är amerikan, det är ett fritt land, du får gifta dej eller inte gifta dej med vem du vill!
Jag kan ta mej sjutton bara komma på en enda film där tjejen har en pojkvän som hinder för en romans med vår hjälte, men där pojkvännen verkar helt normal, sjysst och trevlig och det framstår som trovärdigt att han och tjejen skulle vilja vara ihop med varandra. Det är Superman Returns. I alla andra filmer som gjorts i hela filmhistorien är tjejen ihop med ett totalt arsle när hon möter vår hjälte. Så otroligt tröttsamt!

Så nej, det var ingen bra film direkt.

Det här är också andra exemplet vi ser på en film där man försöker göra nåt seriöst av en klassisk B-films-premiss. Det första var TV-serien "the walking dead". Och den var ju inte precis särskilt bra den heller. http://dpossen.blogspot.se/2012/07/sexistisk-tv-game-of-thrones-och.html Det finns kanske nånting att lära sej här.

Inga kommentarer: