torsdag 1 november 2012

En lista på transpersoner i seriernas värld

1. Kismet (Marvel). Några galna vetenskapsmän försökte skapa en übermench. Första försöket kallade dom Adam, men han gjorde uppror mot sina skapare och drog. Andra försöket kallade dom Paragon, som också gjorde uppror. Paragon fick sen telepatisk kontakt med Adam, blev kär i honom, och bestämde sej för att göra om sin kropp från jättestor muskulös man till timglasformad sexig superbrud. Hon lyckades inte bli ihop med Adam som hon ville, men hade iaf en superhjälte-karriär. I en version blev hon så småningom ihop med och fick barn med superhjälten Quasar istället.

2. Wanda (DC). I Sandman-historien "a game of you" träffar vi transkvinnan Wanda, bästa kompis med huvudpersonen Barbie. Tyvärr går det illa för Wanda och hon dör på slutet, krossad i en kollapsande byggnad. Vi får reda på sen att Wandas familj aldrig accepterade henne som kvinna utan var helt jävliga. Okej, det är ju realistiskt, sånt händer. Det jag tycker är riktigt jobbigt är att även MÅNGUDINNAN mobbar Wanda och tycker att hon inte är nån riktig kvinna, eftersom hon inte har en livmoder alternativt dubbla X-kromosomer (lite oklart exakt hur mångudinnan definierar "kvinna", men Wanda räknas iaf inte).

3. Lord Fanny (DC/Vertigo). Fanny är en transkvinna, häxa och medlem i hemliga motståndsrörelsen The Invisibles som kämpar mot stora politisk-ockulta konspirationer. En lite konstig grej är att Fanny kallas "transvestit", fast serien slår fast väldigt tydligt att hon är en kvinna. Men detta var på nittiotalet, terminologin kanske var annorlunda då? Man kanske sa transvestit om transkvinnor som inte ville operera sej? Ja hur som helst, Fanny mobbas iaf inte av några gudar utan får vara häxa (vilket enbart är för kvinnor i den här världen). Hon har en tuff bakgrund, växte upp i slummen, har tidigare varit prostituerad och blivit våldtagen och misshandlad av torskar. Men hon framställs aldrig som nåt stackars offer, utan är en skitcool hjältinna som flera gånger räddar övriga gänget.

3. Rebis (DC). Rebis uppstod när den manliga superhjälten Larry smälte samman i en bisarr process med kvinnliga läkaren Eleanor. Exakt hur Rebis ser ut under dräkten vet vi inte, men hen har iaf både bröst och en bula i skrevet. Rebis kan flyga, har PSI-krafter, radioaktiva krafter, är super-intelligent, och mer eller mindre odödlig. Hen kan förvandla sej till en ring av grön eld, och ur elden kommer ett ägg. I ägget ligger en ny Rebis-kropp. Om Rebis sen dödas så förs hens själ över till den nya kroppen i ägget, som kläcks fram, och Rebis lever igen.
 Rebis tillvaro kanske verkar ganska avlägsen från verkliga transpersoners vardag, men ett problem delar hen iaf med många människor i verkligheten - en gammal kompis till Larry envisas med att kalla henom "Larry" och referera till henom som "han" hela tiden.

4. Och så den allra konstigaste - Danny the Street (DC). Danny är en gata som har ett medvetande. Han kan meddela sej med folk som går på gatan genom att exempelvis producera lappar med text på från olika källor. Han kan också teleportera sej mellan olika städer. Ena stunden är Danny en liten parallellgata till nån större gata i New York - nästa stund finns bara byggnader där Danny tidigare låg, och nu finns Danny istället i Paris. Dannys alla meddelanden är skrivna på gammal brittisk bögslang. Han är också transvestit. Nu undrar ni - hur kan en GATA vara transvestit? Hur är det möjligt, ens om man köper den här bisarra premissen med en teleporterande medveten gata?, Jo, på Danny ligger en massa affärer som säljer tydligt "manliga" grejer, som fiskeutrustning och vapen, men dom är "kvinnligt" inredda med en massa rosa och pynt.

Eventuellt får man räkna in Marvels Sasquatch också. Han började som en cis-man, men sen transporterades hans själ över till en kvinnokropp. Han försökte anpassa sej till att vara kvinna, men det funkade inte och var skitjobbigt. Till slut lyckades han iaf få tillbaka sin manskropp. Så kan det gå i superhjältarnas värld.

Inga kommentarer: