Ska börja lägga in bilder ur min bok "rashundar och kennlar i Sverige" från 1951. Intressant att se hur de förändrats eller inte förändrats.
Först ut är "bernardinen", eller sankt Bernards-hunden:
Lite mindre häng-skinn, om man säger så... Enligt texten får man dock se upp om man ska köpa en bernardin, då många är kohasiga eller öht har konstiga vinklar på bakbenen. Så där ser man att alla hundar inte var sunda och funktionella förr i tiden, även om de på vissa punkter var mindre överdrivna!
Sedan har vi boxern:
En med dagens korta näsa, och en med värsta långnäsan! Det fanns massa bilder på boxrar, och näslängden varierade rejält. Det är långnäsan med hängöron som är utvald att illustrera rastexten, så jag antar att författaren tyckte denna boxer var allra mest typisk dock. (Författaren är f ö en polishundsförare... kanske en tidig motståndare till överdrivna utställningsideal? För det måste ju vara detta som ligger bakom att de korta näsorna börjat dyka upp?) Det står att boxern är en tysk "sällskaps- och vakthund" som "räknas till våra brukshundsraser" som "uppkommit genom korsningar", och att det "nuvarande eleganta" utseendet uppstått "de senaste trettio åren".
Så den engelska bulldoggen, som ju började avlas för att få ett udda utseende redan vid förra sekelskiftet:
Är väl lika bisarr som idag ungefär... I texten står det att det är "en smaksak" om man tycker den är vacker eller inte. Det är det väl alltid, så det är lite kul att de påpekar detta just i samband med engbull. I övrigt skriver författaren att det är märkligt att en så rå "sport" som tjurhetsning någonsin varit tillåten i ett kulturland som England. Samt att bulldoggen är mycket svår att uppfostran pga sin egensinnighet, och att de flesta människor är rädda för bulldoggar.
Så fransk bulldogg:
Frallan tycker jag ser ut att ha något mindre extrem huvudform än dagens? Det står att den tidigare kallades "dvärgbulldogg", och var en "modehund" i Frankrike som alla ville ha och som såldes för jättehöga priser. (Intet nytt under solen?) Texten säger också att den har "piggt och gott lynne" och därför är en mycket omtyckt sällskapshund.
Collie:
Intressant att öronen varierade lite på den tiden... pälsen varierar också lite på de olika collies som är avbildade, men den är ganska kort med behäng på samtliga (trots att det i texten står att pälsen är "mycket kraftig").
Texten säger också att den ras vi känner som collie inte har någonting med arbetande fårhundar att göra, utan är en ren utställningshund, som blivit jättepopulär pga Lassie. Tyvärr leder detta till att många köper collie i tron att en så klok hund inte behöver någon sorts träning eller uppfostran.
Border collie:
Är ju ingen stor utseendemässig skillnad mot den vanliga collien... hängigare öron och mindre behäng, men det är ju marginella skillnader. Bara en bild på en BC mot massa bilder på vanliga collien - antar att författaren inte hittade mer än en BC att avbilda, att det helt enkelt var en ovanlig ras i Sverige på den tiden? Om man däremot hade massa bilder på BC också så gissar jag att de utseendemässigt skulle överlappa med vanlig collie. Var nog mest arbetsförmågan som skilde dem åt.
Fler hundrasbilder och texter kommer!