torsdag 25 april 2013

Bög-designers och magra kvinno-ideal

Angående modellagenturer som värvar anorektiker och osunda smalhets-ideal öht: Vilka är det som uppehåller dessa ideal? Svar: Typ hela media, hela modebranschen, hela reklambranschen, alla vanliga människor som kommer med nedlåtande kommentarer om mer eller mindre tjocka, alla som berömmer folk för att de blivit smalare, ETC ETC.

Många vill dock skjuta över allt ansvar på BÖGARNA. Det är BÖGARNAS FEL *sjunger med Grotesco*. http://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A Designer-bögar skulle anlita magra modeller för att dessa ser ut som pojkar, och bögar gillar pojkar.
Öh... nä, de ser inte ut som pojkar. De ser ut som magra kvinnor. Seriöst, tror folk verkligen att modeller regelmässigt blir felkönade och blir tilltalade med "sir" eftersom de inte har några höfter att tala om? Det är så många fel med den där "bögarnas fel"-teorin så man vet knappt vart man ska börja. Kolla på kvinnor som blivit bög-ikoner genom tiderna - knappast idel magra skelett. Och varför skulle man öht vilja göra om det kön man INTE tänder på så det blir mer likt det kön man faktiskt VILL ha sex med?

"Men det kan absolut inte på något sätt vara heterosexuella mäns fel att det råder ett smalt kvinno-ideal, för hetero-män gillar inte smala kvinnor" säger alltid några. En mycket snabb googling visar att playboy-modeller idag ligger strax under gränsen för undervikt i genomsnitt (BMI 18, underviktsgränsen är 18,5). http://flowingdata.com/2009/02/12/wired-relates-playboy-playmate-bmi-and-average-bmi-1954-2008/(Går att hitta fler artiklar om detta med olika vinklingar, inklusive "titta vad fint, hetero-männen vill ha kvinnor som är större än mannekänger".) De är förstås mycket bredare än en genomsnittlig mannekäng, men grejen är att man inte behöver hylla folk som väger 40 kg för att få anorektiker som bantar ner sig till 40 kg. Det räcker att a) samhället som helhet hyllar folk som är SMALA, och b) många tappar koncepterna när de väl börjar banta, och bantar sig långt förbi majoritets-samhällets ideal. (Plus att många förstås lider fruktansvärt av att banta hela tiden, även om de aldrig blir supersmala... läs DN:s artikel om Lena Nymans livslånga ätstörningar och självhat pga vikten t ex.)

Så, slutkläm: Det anorexi-skapande smalhets-idealet är något som upprätthålls av samhället som helhet. Det är INTE bara "bögarnas fel", och det är INTE så att hetero-män som grupp på något sätt är undantagna ansvar.

Inga kommentarer: