söndag 14 juni 2015

Lite misslyckad vandringshelg på Sörmlandsleden

Denna helg hade vi planerat att vandra Sörmlandsleden med alla hundar från Nynäshamn till Hemfosa. Bil de 4 km till Tungelsta station med alla hundarna och all packning. Sen pendeltåg från Tungelsta till Nynäsgård. Vandra från Nynäsgård, lite förbi Ösmo, och slå läger vid en rastplats vid en sjö. Vandra därifrån till Hemfosa på Söndagen, och sen pendeltåg från Hemfosa till Tungelsta igen och hem. Så var planen. Det blev dock inte riktigt så.

Lördagen bjöd på strålande sol. Det blev riktigt varmt och svettigt. Vi kom dock till en fin sjö strax utanför Nynäsgård, där Mary förstås ville hoppa i vattnet och bada. Gulliga Mary plockade ett näckrosblad och gav åt mig... Sen fick jag kasta lite pinne åt henne i vattnet.

Vi vandrade sen vidare i hettan. Vi hade med oss 8,5 liter vatten - och det gick åt i snabb takt kan jag säga!

Trots hettan så knatade Logan på bra mesta delen av vägen, men ett stycke fick jag bära honom. Det inkluderade etappens enda riktigt jobbiga klättring. Det var tungt... men det gick. Logan slappnade av och bara hängde som en trasdocka i ringsjalen medan matte kämpade och slet.

Framåt kvällen hade vi vandrat klart den etapp vi var på, och var nästan framme vid Ösmo. På Sörmlandsledens hemsida så stod det att "vatten finns genom allmänna arrangemang i bebyggelsen vid etappens ändpunkter". Vi tolkade detta som att när leden väl svängde in i Ösmos bebyggelse, så skulle det finnas någon form av offentlig vattenkran eller brunn. Men icke! Leden gick ganska nära en idrottsplats, så vi tänkte att det kanske var den de syftade på? Vi gick dit, och frågade folk där, men ingen visste var man kunde fylla på vatten... Idrottsplatsen bestod f ö mest av en stor fotbollsplan samt ett par mindre byggnader som såg igenbommade ut.
Till sist insåg vi att de nog menat, på hemsidan, att eftersom Ösmo är ett samhälle där det typ finns affärer och sådär så går det alltid att köpa vatten. Vi hade dock inga pengar på oss eftersom vi planerat två dagars vandring, inte shopping. Vi började ändå gå mot centrum med någon sorts vag plan att fråga på t ex ett snabbmatsställe om vi fick fylla på vattenflaskorna där...

Men till sist sa Alexander att han var trött på denna jakt efter vatten och ville ge upp. Sagt och gjort: Vi gick till Ösmo pendeltågsstation, åkte tillbaka till Tungelsta och åkte hem samma helg.

Känner oss lite besvikna på Sörmlandsleden över detta måste jag säga. På alla andra etapper så skriver de ut så noga och precist vart man kan få tag på vatten - och man är ju liksom beroende av att kunna få det om man ska vara ute två dagar i sträck. Iaf när det är såhär varmt. Att bära med sig mycket mer än 8,5 liter känns inte direkt realistiskt.

Inga kommentarer: