fredag 27 maj 2011

Promenader vs tomten

Igår blev det en sån här tråd på vovve.net som lätt utvecklar sej till nån sorts tävling om vem som är den duktigaste hundägaren. TS frågade folk om dom gick färre promenader med hundarna när dom bodde i hus jämfört med lägenhet. Nästan alla bedyrade att dom absolut inte gjorde det, utan promenerade hundarna precis lika ofta som förr. Bara enstaka personer skrev som jag själv, att dom korta rastningsrundorna har ersatts med att släppa ut hundarna på tomten.
Nu är det klart att det spelar roll vad man har för sorts tomt. Det är ju lite skillnad på att ha över 1000 inhägnade kuperade kvadratmeter som vi har, och om man har typ som en liten uteplats bara. Men hur som helst. Att jag släpper ut dom på tomten istället för att gå korta rastningsrundor är både för min och hundarnas skull. Jag skulle aldrig orka rasta fyra stycken flera gånger om dagen, och dessutom verkar hundarna tycka det är roligare att röja på tomten än att gå dom där korta koppelpromenaderna bara för att kissa/bajsa som dom gjorde flera gånger om dagen när vi bodde i Skarpnäck. Dom får en promenad om dagen, som antingen är av lite längre slag (5-8 km, och med lite aktiviteter som olika tricks på vägen, eventuellt med en del lösspring och lek också) eller innehåller lite mer strukturerad träning (spår, uppletande, lydnad, eller sök även om just det var länge sen sist). I övrigt är dom på tomten, där vi iofs också tränar lite tricks, tränar lite med agilityhindren ibland, eller kör grundläggande skyddsövningar med Mary.
Hundarna äter också mera utan att gå upp i vikt jämfört med när vi bodde i lägenhet. Det tyder ju på att dom får mer motion när dom springer runt själva på tomten, än dom fick på dom tre korta rastningsrundor vi gick varje dag när vi bodde i lägenhet.

3 kommentarer:

Humlespunk sa...

Håller med till fullo. Speciellt när jag blivit med valp, hund nr två, så är det skönt att kunna släppa dem i trädgården åttahundra gånger om dagen.
Och det är också skönt att kunna ta en rejäl runda (kring milen) varje dag, istället för många smårundor. Tiden räcker inte till för allt, roligare att ta en rejäl runda istället.

Mia sa...

Tror som du, att de uppskattar sina röjrundor på tomten mer än koppelrundorna :-D

vi som flyttat åt motsatt håll får tänka på kvalitetstid o röj inom- och utomhus mer än förut!

Tack, känns bra att inte ha den cravingen kvar faktiskt :-D

Hoppas helgen blir toppen!

Moa sa...

Hehe, jag går bara ut med Tinka en gång om dagen när jag är på landet >.<'

sv;Tack, det behövs...