lördag 22 oktober 2011

Mary och hundmöten

Igår var jag ute och gick med Mary lös, när en hund dök upp runt kröken precis framför henne (hon hade sprungit en bra bit i förväg). Jag ropade "kom" och Mary kom, inkallningen sitter verkligen som en smäck. Men sen när hon och hunden skulle passera förbi varandra i koppel så drog hunden som en tok mot Mary, och Mary skällde då på hunden. Hon hade nog gjort ett rejält utfall om jag inte varit snabb med att koppla grepp runt hela hennes kropp så hon inte kom nånstans.
Mary har lärt sej nu att möta hundar inne i tätort, där hunden oftast dyker upp strax innan man passerar den. Men när det nån enstaka gång blir ett hundmöte här, på nån grusväg där Mary får gott om tid på sej att kolla in hunden och ladda upp inför mötet, då uppför hon sej inte. Och visst, jag skulle kunna sätta på henne en kedja och rycka till av bara f-n när hon gör en ansats till utfall, men för det första vill jag inte köra med såna metoder längre, för det andra så tror jag i vilket fall det skulle vara extremt svårt att avskräcka henne för gott den vägen. Nu är det ju bara några enstaka gånger i sitt liv som hon faktiskt blivit skrämd av nånting (och bara en av dom gångerna hon blivit skrämd av mej - när hon skulle slänga sej ut i vägen och jaga bilar, och jag blev helt tokig på henne av skräckblandad ilska), men samtliga gånger har hon totalt glömt bort det hela några timmar senare.
Det jag ska göra nu är att åka till BhK iaf en gång i veckan och hårdträna lydnad. Nån gång ibland kan man ta stan istället, men för det mesta BhK. Där finns det ju hundar som hon får gott om tid på sej att kolla in, precis som när man möter en hund här hemma. Sen får jag öva stenhårt - med klicker, godis och kampskinn - på att gå rakt emot andra hundar i fotgående utan att titta på dom. Så får det bli.

5 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Vad bra att det fungerar med hundmöten :)

Det är något som vi verkligen behöver träna på - det märks att man som boende i skogen blir allt mer ovan vid sådana situationer.

Sv: Ja, det är lätt att det hamnar skräp i förrådet, men mestadels är det den föregående ägarens skräp som jag sakta avvecklar.

Idag är det dock bara lite städning som gäller. Saker ska byta plats, och några hyllor ska upp :)

Ninja sa...

Jag tycker du är duktig som är så ambitiös med din hund. Många hundägare bryr sig inte ett dugg om hur deras hundar uppför sig.....

Anonym sa...

Det är så klurigt det där med hundmöten. Börjar se Yodas mönster tydligare nu när jag har två hundar att hålla koll på samtidigt. Eftersom jag inte vill att Ari ska göra detsamma, så matar jag honom med en massa gott vid hundmöten, och då kommer Y av sig lite i sitt vad-han-nu-gör.

Dvärghundspossen sa...

När jag har alla fyra att hålla reda på, då går jag av vägen helt enkelt och låter den andra hunden passera. Tror inte jag skulle klara av att få fyra stycken att gå fint och normalt på en gång. Sen tar jag bara fyra på en gång här ute på vischan, aldrig inne i samhället.

Jonas&Frida sa...

Hej!

Jag tycker du skriver fantastiskt bra! Du är klok, medveten och har fötterna på jorden. Och en mycket god hundsyn i mina ögon.

Kul att hitta tillbaka till din blogg igen, det var ett tag sedan man var här senast, men det är lika intressant att läsa nu som då. Keep up the good work!

hälsningar från göteborg / Jonas&Frida