lördag 6 augusti 2011

Edinburgh!

En typisk pittoresk liten Edinburgh-gata. Här i närheten ligger serie-butiken Deadhead. Vi köpte massvis av serier, böcker (mest science fiction) och skivor under resan. Edinburgh har helt enkelt så mycket bättre utbud av såna affärer än Stockholm. Finns ffa massa små dammiga och trånga antikvariat i stan.
Vi bodde på ett B&B i Stockbridge som heter "Six Mary's Place" (det ligger helt enkelt på gatan Mary's Place, gatunummer sex). I närheten finns bron som är själva Stockbridgen. Under bron löper en å, och mitt i ån finns denna staty. Är det Näcken eller vad sjutton ska den föreställa? Det kan man fundera på.
På onsdagen gick vi till Hollyrood park för att bestiga Arthur's seat, ett 250 m högt berg (egentligen en slocknad vulkan) mitt i parken. Såhär ser det ut från sidan.

I dammen bredvid Arthur's Seat fanns massa svanar, gäss och änder som var väldigt orädda. Dom ser så roliga ut när dom putsar sej med sina enormt böjliga halsar...
Det här är resterna av ett gammalt kapell, som finns halvvägs upp på berget.

Utsikt från toppen...
Här får man lite känsla för hur högt det är. Ser ni vägen med människorna på (ni kan förstora bilden genom att klicka på den)?

Från Nationalmuseum: Överst tibetanska bönerullar, som tibetanska spaniels enligt legenden snurrade på i klostren (fast hur sjutton skulle man få hundar att snurra på dom där? Och hur sjutton skulle man öht kunna få en tibbe att arbeta uthålligt med nånting alls?). Nederst Australiensiska hund-statyer.
Det här är en stor (typ en halvmeter hög iaf) staty som beställdes av en rik 1800-tals köpman i Edinburgh. Den föreställer hans tre-årige son i rollen som Bacchus. Alltså, nutida människor kan ju tycka det är pinsamt när mamma och pappa ska visa kort dom tagit när man var liten. Men fenomenet "pinsamma barn-foton" förbleknar ju inför den här pinsamma barn-statyn! Alltså tänk er själva att ta hem lite kompisar eller kanske en pojk/flickvän och så har ens föräldrar en stor marmorstaty av en själv, naken, som treåring, i rollen som Bacchus. Pinigt!

Vi kollade också på en hel del fina kyrkor och katedraler. Dom här bilderna är från kyrkogården vid Canongate-kyrkan (där drottningens barnbarn gifte sej ganska nyliten). Den understa bilden visar en väldigt bisarr staty. En pojke som har brottat ner nåt underligt monster som har dels ett rovdjurshuvud, dels ett gethuvud som sticker upp från ryggen, och dels ett tredje huvud i slutet på svansen. Ni ser pojkens arm som sträcker sej över djurets rygg och håller i svansen. Weird.
Självklart kollade vi också in Greyfriar-kyrkan och Bobbys grav. Enligt Wiki-texten är det konstigt att en polis skulle ha haft en liten terrier som polishund, men vad jag har läst på Edinburghs polismuseum och greyfriar-kyrkan så var han en larmhund vars jobb var att vakta Johns bostad. Inte polishund alltså, utan larmhund åt en polis. Lite skillnad. Bobby måste vara en av dom få icke-människor som har en riktig grav på en kyrkogård.
Vi var också i Saint-Giles-katedralen.

Festivalen "the fringe" började mot slutet av vår vistelse, och vi såg två teaterföreställningar som ingick i Fringen. Dels Hamlet House of Horror , dels "the curse of Macbeth" av samma teatergrupp. Båda var jättebra.

Till sist har vi ätit ute mycket på diverse olika restauranger... Edinburgh är en bra vegan-stad, finns mycket vegetariska restauranger med tydligt utmärkta veganska alternativ. Och billigt är det! Mycket billigare mat än i Stockholm. Vi åt på en väldigt fin restaurang som heter David Banns, där förrätt+varmrätt+öl kostade runt 25 pund. Och att köpa en riktigt god portion kinesisk take-away-mat kostade bara 4 pund!

Allt som allt har vi haft det jättemysigt. :-D Men visst har vi saknat vovvarna... skönt att vara hemma igen!

4 kommentarer:

Kicki sa...

Åh vad härligt med lite äventyr! Jättemysiga bilder, och pojkstatyn där kändes ju smått pinsam i efterhand...hahaha... Har aldrig varit i Skottland men skulle gärna åka dit - ännu mer nu!

diana sa...

Vad fint. Dit skulle jag vilja åka. Måste ha varit härligt.
Svar: Konstnären är Adolf Hitler. Vilket i alla fall jag har svårt att processa. När man tittar på tavlan utan förutfattade meningar, så är den fin och mjuk. När man vet vem som målat den, så blir man nästan arg på sig själv för att man gillar den.

Henrik Olsson sa...

Så mycket häftigt ni får se! :)

Grattis på er bröllopsdag (i efterskott)!

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Tack för ett kul och intressant inlägg med bilder! Det verkar som om ni haft en bra och skön resa!