onsdag 28 april 2010

Cissi är död

Jag upptäckte det när jag skulle ta ut henne till uteburen. Jag fixade i ordning uteburen, flyttade på den till färskt gräs, satte ut vatten, och gick för att hämta Cissi. Hon var i sitt lilla trähus. Hon låg i vanlig sov-position... men hon var död. Alldeles kall och stel. Igår kväll satt hon och åt, det sista jag hörde innan jag somnade... sen på morgonen fixade vi frukost osv, bara utgick ifrån att Cissi satt i sitt hus utan att göra nåt väsen av sej. Men hon hade alltså i själva verket dött under natten. I sömnen.
Det är ju egentligen idealet... att ett djur får vara fullt friskt och glatt ända upp i hög ålder, och sen lugnt dö i sömnen. Cissi var nio eller tio år nu. Vi tog över henne efter en av mina tanter i hemtjänsten som fått långt framskriden alzeimers och var tvungen att flytta in på ett vårdboende. Tantens dotter som var den allra första ägaren till Cissi mindes inte exakt när dom köpt kaninen, men sa att Cissi var antingen sex eller sju år, och det var alltså för tre år sen. Det var svårt att tro att Cissi verkligen var så gammal, hon var ju så pigg och glad, tyckte det var jätteroligt att komma ut i koppel och hoppa runt, bra aptit, i fin form... Men så helt plötsligt dog hon bara.

För två år sen så kastrerade vi henne, pga en tumör i livmodern. Jag tycker en del människor kan vara överdrivet avoga mot att operera gamla djur... Cissi återhämtade sej snabbt och fick ju faktiskt två hela friska, glada år efter operationen, som hon inte skulle ha fått annars.

Kanske var hon ändå lite stillsammare och lugnare än vanligt dom sista veckorna... maken tyckte det, och det ligger nog nånting i det. Även om hon fortfarande kom igång och sprang runt när hon fick komma ut i koppel.

Nåja. Nu är det slut. Vila i frid Cissi.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vila i frid lilla Cissi

Frogprincess sa...

Ja det är idealet att de får dö en smärtfri död. Att man slipper ta det där beslutet när de ska få sluta sina dagar.
Beklagar sorgen.

Mia sa...

En stjärna på himmelen och tankar från oss till lilla Cissi, vila i frid söta du som för alltid hittat hem till oss via mattes fina bilder!

Kram från oss i Flysta!

Elin sa...

CL! Vad sorgligt, men fint att hon fick somna in i sin bur i alla fall...

Ida Eklöf sa...

Vila i frid lilla Cissi! Alltid jobbigt när ett djur dör, även om de sker under lugna fina omständigheter hemma..

Kalou sa...

Very sad to hear this. She had such a mind of her own, she had an incredible life full of adventures for a little one like her, and also very lucky to have been cared by you. Thanks to the brillant drawings you made with her, she will never be forgotten for people like me. Much much much love to you, losing a little one is hard to live without, but in art she still can be...

Rally-Sally sa...

Har ni haft kanin? oj oj...RIP lilla kanin. Tur den inte blev uppäten av en italienare:-( Jag är världens sämsta lektant förresrten. har intget tålamod alls med småglin:-( blir bara sur och deppig.

Linda sa...

Nej, så sorgligt! Fast som du säger, ändå det bästa sättet att få lämna.

Ninja sa...

Så tråkigt....men allt liv har ett slut :(

Wikki Bloggkatten sa...

Tänk, det är så där jag hoppas att få lämna livet när det är dags; trygg, tillfreds, ihoprullad på en älskad plats och bara somna bort från det hela, utamn större krusiduller.
Mjau, ibland får man ingen större förvarning och det är som det är. Cissi har i alla fall haft ett gott liv - kanske har hon hittat en KaninHimmel att skutta i...
NosPuss Wikki