fredag 19 februari 2010

Man får gå på intuitionen


Det här med hundmöten, och arga hundar som rusar fram till ens egna på promenad... ofta får man höra så kategoriska råd: "Såhär och såhär GÖR man i den situationen!" Sen kommer nån annan och säger: "HELT fel, gör man som du säger så får man värsta problemen, det här tvärtom SÅHÄR man ska göra!".
Jag tror öht inte man kan vara så himla kategorisk. Man får gå lite på sin intuition.
Idag t ex var jag ute på långpromenad med jycksen. Så mötte vi en man med en BC och nån sorts liten terrier lösa. Terriern fick nåt ryck när vi var typ femtio meter från varann och kom rusandes mot oss, lyssnade inte på mannen. Logan och Bisse röt ifrån åt honom, och oftast räcker ju det för att den framspringande hunden ska backa lite. Men den här terriern var helknäpp. Han verkade klart rädd för mina hundar, och han var ju liksom lös, han hade all plats i världen att akta sej för dom... men istället skulle han fram mot dom gång på gång och betedde sej på ett rädd-aggressivt sätt. Jag tänkte att det här funkar ju inte alls, så jag hivade upp terriern på armen. Där verkade han liksom dra en lättnadens suck... Han slappnade av totalt på min arm, och mina hundar slappnade också av och blev lugna.
Så kom mannen fram till oss och jag kunde lassa över terriern på honom. Han ursäktade sej och sa att det inte var hans hund, han hade inte varit beredd på att den skulle bete sej såhär. Okej.
Tydligen var vi alldeles vid hans hus, och han satte ner hunden igen på backen och sjasade åt den att den skulle springa in mot huset. Men nähä - ännu en gång drog den fram till mina. Men nu var allt lugnt, och hundarna hälsade snällt på varann.
Jag skulle ju aldrig rekommendera folk som nåt generellt råd att ta upp den främmande arga hunden i famnen i såna här situationer... men just den här gången så var detta rätt grej att göra.
Man kommer nog inte ifrån att man får gå lite på intuition i såna här lägen.

9 kommentarer:

Moa sa...

Oj!
Har kommit fram en främmande hund till mig en gång (LÖS!) Var en stor hund! Jag hade Zorba & Diva med mig. Dom kan verkar lite aggressiva mot andra hundar. Men dom är bara rädda, tror jag, eller vet ;)
Iaf, så blev jag helt liv rädd! En stor hund bara springer fram sådär, & skäller. Och "mina" hundar var ju helt tokiga. "rädda dig själv lixom,hehe, Ingen höjdare.. Men ägaren kom efter en stund. Och sa "du vart väl inte rädd va?! "han låter mer än vad han gör"

Nej, nej. Inte alls sa jag, (helt darrig röst)
Ganska otäckt. Haha..

Henrik Olsson sa...

Jo, jag håller med dig. Vår och sommar är ju att föredra framför denna sega vinter.

Emma sa...

Tack :)

diana sa...

Jag är helt livrädd för lösspringande hundar och hade aldrig vågat.

margit sa...

Hej du!! va kloh du var som tog upp hunden..och att det blev rätt! Annars hade det kunnat sluta riktigt illa...
kram!

Fenixmonas sa...

Klokt tänkt och handlat i denna situation! Fast det är nog bra att lita på sin intution om vad som är rätt...kramiz

Browneyedgirl sa...

Min mammas hund vart biten av en annan hund, hela tungan vart av. Inte ens har ägaren frågat hur det gick eller nåt, tycker jag är lite dåligt,
Ha en skön dag nu, kramen

charlotte sa...

det var rådigt gjort. det hade jag aldrig kommiit på

Mia sa...

Tror också att man gör det som känns rätt i varje given situation, särskilt som ingenting egentligen är rätt eller fel när saker händer. Man kan ju reagera olika själv i situationer som är precis likadana, det beror ju på egna formen också.

Bra gjort att hjälpa den lille som ju verkade mer rädd än arg på din beskrivning (fast han skulle fram ändå märkligt de beter sig ibland va).