onsdag 13 oktober 2010

Självmord och egoism

Efter det fruktanvärda "flashback-självmordet" så dyker det förstås upp en massa genier som förklarar att felet med självmördare är att dom är egoister. Dom är egoister som bara tänker på sej själva, men inte bryr sej om sin familj och vänner, och hur jobbigt det kommer att kännas för dom när deras familjemedlem/kompis tagit livet av sej. Varenda gång självmord är på tapeten kommer den här åsikten upp.

Jag blir så j-a trött på det.

Folk som säger så - begriper dom inte vad självmord är? SjälvMORD heter det, eftersom man MÖRDAR sej själv. När man har begått självmord, så är man DÖD sen. Det är alltså inte riktigt jämförbart med att t ex förlöpa sina familj när vardagen blir jobbig och sen leva loppan med sin älskare/älskarinna, eller att plundra sitt företag när chefsjobbet blir tungt och dra till Bahamas för pengarna och låta andra människor försöker röja upp i röran man lämnat efter sej. För serni, när man begår självmord så hamnar man inte på Bahamas. Man DÖR. Lite skillnad. Men en skillnad som vissa verkar ha j-igt svårt att se, när dom sitter och gapar om vad hemska egoister alla självmördare är.

Vissa deprimerade människor tar livet av sej. Andra lever vidare, trots depression. Sjukvården försöker på olika sätt förebygga självmord, och man brukar då rikta in sej på patientens depression och ångest, på patientens välmående. Men om "det är så egoistiskt med självmord"-människorna har rätt, då är ju sjukvården fel ute. Om självmord är ett utslag av egoism, så skulle ju skillnaden mellan självmördare och andra ligga på det moraliska planet. I så fall finns ju ingen anledning att tänka på patientens välmående när h*n pratar om att h*n vill dö. Istället borde sjukvården dra igång en lång moralpredikan och förklara att bara usla och egoistiska människor tänker på det viset, och om inte moralpredikan räcker kanske instifta nån form av straff för alla som verkar planera saken. Har man blivit påkommen med en samling lugnande piller kanske det räcker med böter, men om man hindras när man faktiskt är på väg att svälja dom kanske man får ta till storsläggan och döma till fängelse, så den dumma egoistiska patienten förstår att h*n gjort fel och skärper sej. Vi kriminaliserar ju andra egoistiska handlingar som skadar omgivningen, så det vore bara logiskt.
Dumma sjukvården som inte fattar att felet med självmördare är deras bristande omtanke, utan tror att det handlar om lidande och depression. Dumma dumma dom. Tur att det finns en massa vanliga lekmän som vet bättre.

Allvarligt talat. Kastar man inte sten i glashus när man skriver på internet eller står och gapar bland folk att det är egoistiskt att begå självmord för dom tar ju inte hänsyn till andras känslor? Det är väl snarare människan som säger detta, som är en egoist som inte tar hänsyn. Egoist, eftersom h*n förmodligen får nån sorts ego-kick av att tänka på hur oerhört mycket bättre h*n är än dom där dumma självmördarna. Hänsynslöshet, eftersom det mycket väl kan vara så att nån som försökt begå självmord men blivit räddad, eller nån vars familjemedlem eller vän begått självmord och som inte vill höra att den döde var en dum egoist, hör/läser det h*n säger/skriver.

Så håll käften.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är självmord egoistiskt, men att kämpa för att må bra är OCKSÅ egoistiskt. Så hur man än gör är man en egoist, för de flesta människor sätter sig själva före andra. De gör ju alla människor, varje dag, varje minut.. Så påståendet att det är så själviskt att begå självmord är inte produktivt på något vis. Själv skulle jag inte må bättre av att någon talade om för mig att jag skulle "rycka upp" mig för att jag gjorde andra ledsna för att jag är ledsen.

Givetvis är det tragiskt att han tog livet av sig, men det var ändå hans vilja.. Tycker diskussionen om hur hemskt det är, hur hemska människor på Flashback är, hur hemskt det är att man kan posta saker på internet osv.. Han ville uppenbarligen något med förevigandet av självmordet.. Vi kan bara spekulera i vad, men försöker istället hitta någon att skylla det på.

chharlotte sa...

jag vet inte riktigt vad jag tycker om själva handlingen som sådan

Reb sa...

Tack! Skönt att läsa ditt inlägg.

Kicki sa...

Mycket kloka ord från dig! =)