lördag 2 oktober 2010

Stor hund i litet format

Väldigt ofta hör man ägare till små hundar säga att det minsann är en "stor hund i litet format". Men hur många raser stämmer egentligen in på detta? Pga att jag har (för)  mycket tid över just nu, så har jag nu suttit och googlat på alla (tror jag iaf?) raser som ingick i "dvärghundsgruppen" innan man gick över till FCI:s rasindelningssystem. Om man googlar "stor hund litet format" och sen skriver in en eller annan dvärghundsras efteråt, så får man upp hur mycket som helst.

Här kommer lite citat:
Affenpinscher
Från Zookolls rasinformation: "Affen är mentalt en ”stor hund” i en liten kropp."
Bichon frisé och Bichon Havanais
Från Bichonringens (rasklubbens) frågesida: "Det är en ganska tuff liten hund Bichoner, man hör ofta "mycket hund i litet format"."
Bostonterrier
Från Canis rasinformation: "Detta är en stor hund i litet format."
Cavalier king charles spaniel
Från Cavaliersällskapets (rasklubbens) hemsida: "Den är sportig och beskrivs ofta som en "stor hund i litet format""
Chihuahua
Titel på rasens fansida på Facebook: "Chihuahua - en stor hund i litet format!"
Chinese Crested Dog (kinesisk nakenhund):
Här får jag mest upp trådar på diskussionsforum, men kines-ägare på Allt Om Hundar, Bukefalos, vovve.net samt nån kennel som föder upp rasen kör samtliga med "stor hund i litet format"-sloganen.
Couton du tulear
En uppfödare skriver: "”EN STOR HUND I ETT LITET FORMAT”. Detta är inte en hund du skall laga special mat till och pjoska med då har du snart en som bestämmer över hela huset!"
Dvärgpinscher
En hel drös med kennlar: Det är en stor hund i litet format.
Dvärgschnauzer
Från dvärgschnauzerringens (rasklubbens) hemsida: "Epitetet ”stor hund i litet format” har sin grund i det intelligenta och tuffa, men godmodiga temperamentet."
English toy terrier
Hittar inget om detta på en snabb googling!
Fransk bulldogg
Flera uppfödare, kör med frasen, bl a såhär: "En stor hund men i ett litet format, sen låter de ju så underbart när de snarkar!"
Griffon belge, bruxellois och petit brabancon
Återigen, en del uppfödare kör med frasen...
King Charles spaniel
Inte heller denna verkar, enligt Google, vara stor inombords!
Lhasa Apso
Flera uppfödare kör med frasen.
Löwchen
Stor hund i litet format enligt diskussioner på Bukefalos och Zoonen.
Malteser
Hittar inget på en snabb googling!
Mops
Här verkar det faktiskt vara vanligare att beskriva den som "mycket hund i litet format", vilket många ägare gör på sina hemsidor.
Papillon
Många ägare har hemsidor och skriver detta, t ex Papillontjejen: "En papillon är en stor hund i litet format, så låt dig inte luras av dess storlek. Den kräver att få arbeta praktiskt"
Pekingese
Verkar inte heller vara stor innerst inne, av Google att döma!
Pomeranian (f d dvärgspets)
Rasklubben skriver: "Pomeranian är en stor hund i litet format". Alla uppfödare verkar säga samma sak.
Silky terrier
Hittar inget här heller!
Tibetansk spaniel
Rasklubben: "Tibetansk spaniel är en stor hund i litet format" Många uppfödare skriver samma.
yorkshireterrier
Både rasklubben och uppfödare kör med frasen.

Ja det var hela den gamla dvärghundsgruppen (tror jag iaf?, kan ha missat nån enstaka). Att små terriers ur terriergruppen alltid beskrivs med frasen "stor hund i litet format" tror jag redan ni märkt. Så vad ska då den stackare göra som vill ha en LITEN hund? Dom fem raserna ETT, charlie, malteser, peke och silky verkar vara vad man har att välja på. Men även den uppgiften ska kanske tas med en nypa salt. Jag har ju bara googlat och kolla dom första entrysarna som kommer upp. Jag kanske inte fick upp nåt relevant i toppen på Google-listan för dessa raser, bara för att dom är såpass ovanliga. Aningens mer grävande på google kanske skulle ge vid handen att även uppfödare/ägare av dessa raser beskriver dom som "stor hund i litet format"...

När vi fått hem våran schäfer ska jag säga till alla att det minsann är en dvärghund i stort format. *S*

3 kommentarer:

Malin E sa...

Hahaha! Du skriver mina tankar! Om jag fick en krona för varje gång jag hört detta citat. Jag lägger till Tax till din lista, har hört till leda "Taxärenstorhundilitetformat". Kan man inte bara en gång för alla enas om att alla hundar har lite varggener som spökar?

Jag var inne på ditt spår förra valpkursen, min dobermann älskar att hoppa upp i knät och jag var bara tvungen att säga "dvärghund i stort format".

idaeklof sa...

Så här tycker jag; alla hundar är hundar, oavsett om de är små eller stora. Att säga att en liten hund är som en stor hund i litet format känns som något sätt att säga att små hundar är "sämre" än större, därför måste man skriva upp dem på detta vis hela tiden..

Din schäfer kommer ju först vara en liten hund, sen en stor hund, och eftersom alla hundar aldrig växer upp mentalt så kommer den vara en liten hund i stort format ;)

Pseudonymt sa...

Jag har också stört mig på det! Gjorde en tråd på vovve om det en gång, men då anfölls jag av småhundsägare som ville säga att "min ras är inte som andra dvärghundar, min ras ÄR en stor hund i litet format.."