lördag 27 november 2010

Sånt som schäferbebisen lärt sej

1. Att inte försöka sno dom andras mat medan jag serverar, utan att vänta på sin tur.
2. Att inte rusa ut genom dörren så fort den öppnas, utan kolla in oss för att se om det är läge först.

Hur har vi då tränat detta? Nån listigt planerad klickerträning kanske? Nä. Bara hållat undan schäferbebisen med ena handen (funkar ju så länge hon är just bebis) samtidigt som man serverar övriga hundar, och sen gett henne. Hållit inne schäferbebisen med en hand samtidigt som man går ut själv, dom gånger man inte vill ha med henne. Lite bökigt, men det går. (Iofs kan väl detta gå under rubriken "utsläckning"... Utsläckning av beteendena "försöka ta dom andras mat" och "rusa ut så fort dörren öppnas utan att 'fråga' först".) Och efter några veckor trillar polletten ner.

En del människor verkar tänka sej att man måste lära in allting antingen genom att stå och klicka och ge små godisar, eller också med ryt och tag i nackskinnet. Och eftersom det förstnämnda ofta kan vara knepigt i vardagssituationer när man har flera hundar på en gång som ska ses efter och kanske inte kan planera miljön perfekt, så tänker dom att då måste det bli det sistnämnda istället. Men rätt mycket går ju faktiskt in i hundens skalle om man bara envisas med att stoppa den, handgripligen men utan vare sej ilska eller smärta, när den försöker göra fel.

2 kommentarer:

Anne sa...

Visst är det så! Trägen vinner brukar det heta :)

Ha det gott!

Helene & Grabbarna sa...

Sund tanke det där med att "mota valpen"!!
Tänk om fler personer kunde använda lite mera sunt förnuft och inte bara vara insnöade på just den typen av träning som man bedriver!

Verkar ofta som att är man klickermänniska ska allt ske så, är man för våld så ska allt ske så osv...

Jag gör lite som det passar i de olika situationerna så blir det nog bra i slutet :-)