torsdag 29 juli 2010

Katalonien förbjuder tjurfäktning

Tjurfäktning förbjuds i Katalonien
Genast kommer folk och påpekar att det finns djur som har det mycket värre än dessa tjurar. Tjurarna får ha ett rätt bra liv fram tills det är dags att tortera ihjäl dom inför publik. Andra djur lever hela sina liv under tortyr-liknande omständigheter, borde vi inte hjälpa dom i första hand?
STÄNDIGT detta argument. Oavsett vad saken gäller. "Varför engagera sej för X, när Y har det ännu värre". Men om man hade som etisk regel att alltid börja från botten, att man liksom inte "fick" hjälpa nån alls ifall man inte började med den varelse som hade det värst ställt på hela jordklotet, så skulle aldrig nån få nån hjälp öht.
Man måste börja nånstans. Det ligger väl lite i människans natur att man börjar med det som syns mest, som är mest spektakulärt. Man kan tycka att det är irrationellt att börja i just den änden, visst, men det viktiga är ju att man börjar nånstans. Så småningom kanske djurskyddslagen stärks även för djur inom andra områden, när man väl vågat gå emot gamla traditioner på tjur-området.

5 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Tjurfäkting är bara vidrigt. Att sen andra djur kanske har det värre betyder ju inte att man ska få fortsätta. Man måste börja någonstans för att få stopp på människors grymhet :/

Frogprincess sa...

Äntligen!
Mycket bra skrivet av dig. Även om det finns de som har det värre så hjälps nu tjurarna.

plastbaronen sa...

Instämmer. Ifråga om engagemang så kan man inte engagera sig mot allt som är fel i världen eftersom det är så extremt mycket som är fel. Då blir det att man prioriterar och tar det som ligger geografiskt, mentalt eller möjlighetsmässigt närmast till hands. Det är ju utmärkt att någon har lyckats med att rätta till ett av ala dessa fel!

Johanna sa...

Känns ganska självklart. Det resonemang du beskriver är korkat.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Det resonemanget har jag svårt att förstå. Det är som att säga att det inte är så synd om den kvinna som får en örfil av sin man då och då. Det finns ju de som blir torterade och mördade av sina män...