torsdag 30 juni 2011

Sommarkatter och okastrerade katter

Kloppan skriver om sommarkatter. Jag har bara en sak att tillägga: Låt inte heller okastrerade katter springa lösa. Dom ynglar av sej, och även dessa kattungar går ofta ett tragiskt öde till mötes. Spelar ingen roll om er katt är hona eller hanne - it takes two to tango, kattägare har precis lika stort ansvar att kastrera oavsett vilket kön det är på deras katt. Och kom inte med det här skitsnacket om att "ja men här omkring finns det inga okastrerade katter av motsatt kön" - vadå häromkring? Har ni knackat dörr på varenda hus inom nån mils radie från er bostad, och kollat deras katter? Tror inte det va. Även om ni tycker att ni "känner alla" i området, och ingen av dessa har en okastrerad katt, så betyder det inte att eran katt inte kommer att hitta en sexpartner om ni släpper ut den vind för våg okastrerad.

Tänk också på att katter kommer i puberteten tidigt.  Man kan inte vänta tills dom är helt fullvuxna med att kastrera dom, ifall man har tänkt sej att dom ska få springa runt som dom vill utan uppsikt.

KASTRERA MERA!

2 kommentarer:

kloppan sa...

så sant så sant. hur ska jag göra bäst för att aktivera den lille. som det är just nu så sover han ju ganska mkt men han verkar lite understimulerad emellanåt. hur gör man när de ska spåra?

Dvärghundspossen sa...

Såhär kan man börja: Man går ut på en gräsplan eller i skogen utan hund. Man går en bit, kanske femtio-hundra meter eller så, och lägger sen ner valpens bästa leksak eller en liten bytta med mat/godis. Sen går man tillbaks en annan väg än man kom. En halvtimme senare kan man hämta valpen, och så promenerar man ut till den plats där man gick ut på gräsplanen/gick in i skogen. Bara vänta och se vad valpen gör. Om valpen är ointresserad av spåret kan man gå hem igen och försöka nån annan dag istället. Men förhoppningsvis börjar valpen nyfiket nosa där man har gått, och börjar följa spåret. Då är det bara att följa efter, och sen när man hittar leksaken så leker man med den och har roligt, eller om man hade mat eller godis i slutet så ger man det till valpen att äta. Så fort valpen fattat galoppen kan man sen börja göra längre och krångligare spår, med lite kringelikrokar sådär.