torsdag 23 juni 2011

Vilket skämt om vikt

I DN idag finns en artikel där forskare kollat långsiktigt på matvanorna hos en grupp människor och jämfört dom som gått upp i vikt med dom som stått stilla.Undersökningen Fine. Men sen har dom också den här artikeln, om Carina som gått ner i vikt med GI-metoden. Det står att Carina tidigare testat en massa dieter men bara gått upp igen, men inte den här gången. Eh... hon har bara hållit sin nya vikt ett halvår ju, enligt artikeln! Hur kan hon veta att hon inte kommer att fetta på sej igen? Kom igen när hon varit smal i fem-sex år med sin nya diet... kan vi börja snacka om att GI-metoden gör en smal för hela livet, inte bara först ner i vikt och sen upp igen.
(Kul iaf att dom där forskarnas undersökning visar att smör och rött kött är relaterat till viktuppgång medan frukt och fullkornsprodukter är relaterat till att hålla vikten... på tvärs mot hela LCHF-dogmen.)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har du rört ihop det. De som åt fullkorn och frukt har naturligtvis ätit det istället för snabbare kolhydrater.....

Jeppsson sa...

Jo men enligt LCHF ska du ju minska på ALLA kolhydrater, inte bara dom snabba, och äta sånt som smör och kött istället.

Anonym sa...

Tror du inte att skillnaden är att dieten hon i artikeln nu har är menat att följa resten av livet? Alltså ingen bantningsmetod utan en livsstil.

Madde sa...

henke gick ner 35 kg för 7 år sedan och håller fortfarande vikten...
Han köpte paketet mp5 från viktväktarna (700 kr) sedan köpte han till någon receptbok!

Rätt duktigt av honom tycker jag, men att han håller vikten behöver man inte precis vara raketforskare för att förstå... All hans löpträning hjälper till där *S*

Trevlig midsommar!

Henrik Olsson sa...

När det kommer till olika dieter är jag helt lost!

Min kropp är dock byggd av kebabpizza och starköl :P

Glad midsommar!

Jeppsson sa...

Anonym: Jo men det är ju alla dieter menade som. Finns inte en enda bantare som faktiskt planerar för att först banta, och sen börja äta som vanligt igen. ALLA som bantar säger ju att dom ändrat livsstil och ska hålla den livsstilen resten av livet. Alltså tycker jag inte det är vettigt att säga att nån verkligen har GJORT det, förrän det gått ett antal år och man faktiskt ser att personen inte går upp igen.

Anonym sa...

Du missade att den kategorin som gick upp i vikt även åt mycket socker och vetemjöl. Hela poängen med LCHF är ju att man förbränner fett i stället för socker om man inte får i sig något av det sistnämna. Finns dessutom en del tecken på att vete och socker är starkare länkat till viktuppgång och fetma än animaliskt fett.

Anonym sa...

Men i övrigt så håller jag med, alla dieter som ska hålla i längden ska man ju hålla på med hela tiden, det är ingen snabblösning som man kan förkasta när man har nått önskad vikt. Går man tillbaka till sina tidigare vanor lär man ju tjocka på sig igen, otroligt nog.

Jeppsson sa...

Anjaa: Men jag trodde en annan tanke inom LCHF var att det inte är ett dugg dåligt för vikten att käka kött och smör, och om det stämmer så borde man väl inte sett nån koppling öht mellan konsumtion av DOM grejerna och viktuppgång...

Anonym sa...

Och det är det inte heller, så länge man inte kombinerar det med kolhydrater. Eftersom högt insulinpåslag gör att kroppen lagrar fett, och socker höjer insulinet, så... Annika Dahlquist har levt enligt LCHF i sex år, hennes vikt är stabil, blodtrycket är lågt och hennes kolesterol på en nyttig nivå.

Det känns väldigt onyanserat att kritisera en diet som går ut på att inte äta kolhydrater med att säga att en studie visar att det dåligt för vikten att äta fett och kött, men låter bli att ta vetemjölet och sockret in i beräkningen, när det med största sannolikhet är en större faktor.

Lite intressanta länkar:
http://rawfoodsos.com/2010/12/15/new-china-study-links-wheat-with-weight-gai/

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/

Jeppsson sa...

Okej, ja då hade jag väl fel där då. Haha, shit vilken diskussion det blev, men LCHF:are överlag verkar ju väldigt passionerade över sin diet.

Anonym sa...

Det är väl lite som med många veganer, frikyrkliga, hippies, no-poo:are, menskoppsfans osv... Man har själv Sett Ljuset, och bara måste dela med sig av sin upptäckt. :)

(För övrigt Lowes Angelica som delar med sig av sina visdomsord, om du inte räknat ut det redan ;)

Jeppsson sa...

Haha, ja så är det nog. Och nä, hade inte räknat ut att det var Angelica!

Anonym sa...

Äh jag tycker att det är ett skämt att du kommenterar saker som du inte har tillräckligt med kunskap i. Min mamma har kämpat i åratal med att hitta en bra metod för viktnedgång och nu har det äntligen funkat. Det krävdes ett strikt matschema i början men med beslutsamhet, träning och stöd från nära och kära så går allt. Skillnaden denna gång är att hon kan äta "normal" mat igen, som hon sakta men säkert adderade i maträtterna tillsammans med något nyttigt. Nu kan hon praktiskt taget äta normalt igen och även unna sig en god bit då och då. Metoden funkar med beslutsamhet som sagt. /// En stolt dotter!

Jeppsson sa...

Mitt inlägg var inte riktat till din mamma personligen. Men det är ett faktum att väldigt många människor går ner i vikt och lyckas hålla vikten nåt halvår, nåt år, kanske ett par år, och sen går upp igen. Det är ett faktum att väldigt få människor går ner i vikt och håller den i många år framåt. Alltså tycker jag det blir lite löjligt att skriva om nån som gått ner i vikt för gott, när personen började banta/bytte matvanor för ett halvår sen.

Men kanske hör din mamma till det lilla fåtal som faktiskt håller vikten för många år framöver efter att hon gått ner, och i så fall är det ju bara att säga grattis!