torsdag 2 juni 2011

Uppletande och biljakt

Idag körde jag och Mary uppletande igen. Ruta med fullt djup, och hon letar superbra! Jag hade gömt lite olika grejer, flera på en gång, det går hur bra som helst! Jag får börja göra det hela lite svårare genom att använda prylar av mindre storlek, och kanske gömma dom under snår osv.
På tillbakavägen upptäckte jag två saker:
1. Mary kan inte ordet "sitt".
2. Mary vill jaga bilar igen.
När det gäller "sitt" så förstår hon tydligen inte om jag inte höjer handen samtidigt som jag säger kommandot. Jag har ju trott att jag bara klickat in "sitt", men jag måste omedvetet ha gjort detta handtecken, eftersom hon uppenbarligen lärt sej det istället för ordet. "Ligg" kan hon dock ordentligt. Bara att jobba bort handtecknet för "sitt" då, nu när jag vet om det.
Angående bilarna så var det ju nånting hon var galen i som liten valp. Sen har jag skvallertränat som sjutton, och länge verkade det som om jag fått bukt med biljakten helt och hon inte alls brydde sej längre. Men för kanske två dagar sen så slängde hon sej helt vilt i kopplet efter en bil. Jag fick hjärtat i halsgropen och reagerade spontant med att slita tag i henne och vråla. Det verkade avskräcka henne för resten av den promenaden, men sen var jaktlusten tillbaks (borde inte förvåna mej, jag vet ju att hon är en hårding). Idag passerade vi en hel del bilar, och jag passade då på att nöta med skvallerträning igen. Hålla i henne så hon inte kom nån vart, gosa och stoppa godis i munnen på henne. Efter några bilar med den taktiken lugnade hon sej och slutade försöka.
Tydligen kan man aldrig helt slå sej till ro med skvallerträningen. Fr o m nu är det nånting jag ska köra i förebyggande syfte då och då. Inte på varenda promenad förstås, men nån gång ibland.

2 kommentarer:

kloppan sa...

haha kan se dig framför mig när hon ska ut efter bilar o du hänger i kopplet. hoppas att du lyckas joobba bort hennes beteende för hennes skull

Henrik Olsson sa...

Vi får hoppas att du får bukt med detta - för sånt kan ju överraska en rejält om hunden plötsligt slänger sig :/

Sv: Ja, tänk om han lärt sig kasta bollen själv! :)