måndag 18 januari 2010

Hur man gör BYXOR till sin hundJag tycker det gör väldigt stor skillnad för hundarnas frusenhet om dom får ha byxor på sej eller inte. Om ni följer den här beskrivningen kanske slutresultatet inte blir världens snyggaste modeplagg precis, men förhoppningsvis nånting som är varmt och skönt åt hunden.
Ta fleece-tyg och klipp ut en bit som ser ut ungefär som det jag ritat på punkt 1. Ni får mäta lite på hunden med måttband först, för att se ungefär hur långt det är mellan svansroten och mitten på ryggen, svansroten och svanstippen, och hur tjocka lår den har. Tänk på att byxbenen ska vara stora och fladdriga (tänk hip-hop-brallor) så att hunden inte hindras i sina rörelser.

Sen är det bara att sy på det sätt som jag har ritat. Beroende på vilken kroppstyp ens hund har kan man göra lite modifieringar. Bissen har ganska styv svans, så istället för att sy hela vägen i "svans-ärmen", så har jag bara sytt ihop ärmen längst ut och satt dit kardborreband längre ner som man stänger med. Pietro har väldigt smala höfter och litet avstånd mellan bakbenen, så han behöver inget extra tygstycke i skrevet. Istället har jag bara sytt ihop själva byxbenen där. Min tecknade beskrivning är alltså bara nån sorts grundmodell som ni sen kan modifiera på olika sätt.
Huvudsaken när det gäller skrevet är iaf att hunden kan göra sina naturbehov utan att det kommer i byxorna, men att pungen ändå är täckt. För pungen är ett område som hunden kan frysa väldigt mycket om, som den t o m kan få köldskador på om den är tunnhårig och ute riktigt länge i kylan. (Om byxorna ska vara till en tik så får man förstås sy skrevet annorlunda... Själv har jag ju bara sytt till Bisse och Pietro.)

Byxbenens längd beror på om hunden har skor på vintern eller inte. Har hunden skor kan man göra hel-långa byxben. Men om hunden (som dom flesta hundar) går barfota, så är det bättre att låta byxbenen stanna vid haserna. I annat fall kan hunden råka få in en tass inuti byxbenet, och sen fastnar tassens klor därinne och hunden får springa på tre ben tills matte har lirkat loss den.

"Hängslena" kan man också göra på lite olika sätt, bl a beroende på hundens kroppsform. Huvudsaken är att man fixar nån form av gummiband som håller byxorna på plats.

Sen kompletterar man med nån sorts tröja eller täcke (men sånt kan man ju köpa). Nu är hunden klar att ge sej ut i vinterkylan! :-D

10 kommentarer:

Emma sa...

Vi bor i en dåligt isolerad lägenhet så jag längtar med till varmare väder.

Koola Viola sa...

Å-hå, klurigt! Bra ritning, kanske man skulle försöka sig på att göra :o)

Henrik Olsson sa...

Ja, vovvarna mår nog bäst över att själva kunna leka och stå i när andan faller på :)

Veiken sa...

Vilken bra grej! Du borde ta patent på den! Det påminner lite om gamla tiders blöjor!;) Ha det gott!

Ninja sa...

Ja, om man inte kan sy får man skaffa långhårshund :)

Rebecca sa...

Smart med byxor, bra beskrivning du gjort också :)
Så jobbigt med den här kylan och snön.

Kalou sa...

I love the fabrication of the pants, I may try to do a pair to see if Sasha will like it. He tends to hide his belly in the snow when it's very cold. Thanks :D!

Moa sa...

Smart!
Jo, så gör Tinka oxå^^'

Niketesse sa...

Så enkelt men så bra. Tack för tipset! Så kanon att även svansen fick något varmt om sig.
Har man bara en bra lärare så var det inte svårt att ta de körkorten. Och en superlärare hade jag :)

Anna o hundarna sa...

Strålande! Jag har gått hela vintern och betraktat min staffes skinande röda julkulor och funderat: KAN man verkligen inte ha byxor på en hund? Och förstås mötts av skrattsalvor och sneda leenden. Men vänta bara, nästa vinter ska vi vara förberedda! Tack för ritning!