fredag 14 januari 2011

Dom Jeppssonska storhundarna

Pratade med syster Elin på telefon igår. Jag berättade vad stor Mary börjar bli.
- Hon kommer att bli en STOR-SCHÄFER! sa jag. (Vi brukar kalla Logan för stor-tibbe, eftersom han är så mycket större än standarden säger... Bisse är också lite för stor.)
- Det är klart, sa Elin. Hon bor ju i familjen JEPPSSON, där alla vovvar blir stor-vovvar!
- Nä inte alla... Pietro håller sej faktiskt med god marginal inom rasstandardens gränser, trots att han är av en ras där det verkligen är jättevanligt att dom är för stora.
- Då är det bara därför han är liten, han vill vara originell, inte vara som dom andra italienarna. Men alla era andra hundar är stor-vovvar, så det kommer Mary också att bli.
Jisses, hoppas inte, hoppas hon håller sej inom standarden iaf. Jag menar, en schäfer är ju stor nog som det är kan man tycka... (iaf i mina ögon, jag som är så van vid dvärghundar nu!).

Rasstandarden för schäfer: Tikar ska vara 55-60 cm höga och väga 22-32 kg. Mary, vid drygt fyra månaders ålder, är 49 cm hög och väger 18 kg...

5 kommentarer:

Elin sa...

Stor-schäfer! Stäfer!

Helene & Grabbarna sa...

Jag tyckte inte att hon var en stor tik, de är nog helt normala allihopa faktiskt:-)

Trevligt att träffas idag!

Jeppsson sa...

*S* Det kanske bara är vi som inte har nån koll på vad som är normalt för en schäfer, och lätt överskattar hur stor hon är eftersom vi är vana vid småhundar.

Anonym sa...

Men alltså... Schäferstandard är väl inget man bör sträva efter när man har en bruksavlad schäfer ändå?

Jeppsson sa...

Anonym: Storleksangivelserna i standarden är ju rätt vettiga, en alltför stor hund är inte praktiskt i brukset. Bruksschäfrarna brukar också hålla sej inom standardens mått, det är vanligare att exteriörschäfrarna är för stora (man kan vinna BIR och allt möjligt med en hund som är för stor, utställningsdomarna går ju bara på ögonmått, och ögonmåttet brukar inte vara alltför bra...).
Fast hon växer inte så fort längre, så vi får väl se.