måndag 18 juli 2011

Till slut har jag lyckats få Mary att skälla!

Skällandet har varit ett problem. Men kanske inte åt det håll man brukar tänka sej med schäfrar. Mary är nämligen en väldigt tyst schäfer. Hon skäller i förväntan när jag håller på och klär på dvärghundarna deras selar för att gå promenad med hela flocken, hon skäller när maten är på gång att serveras, och i frustration om dvärghundarna inte vill leka med henne. Men försök att fånga beteendet och belöna på nåt sätt i dessa lägen har liksom inte lett till nån inlärning, och när det gäller frustrations-skall över dvärghundar som inte vill leka så vill jag inte uppmuntra att hon "tjatar" på dom när dom sagt nej. Jag har självklart också försökt med alla dom vanliga sätten; binda upp hunden och retas med en godis utom räckhåll, med en leksak utom räckhåll osv. Men så fort Mary anar att det är träning på gång så blir hon knäpptyst och koncentrerad. Det är ju mestadels positivt förstås, men det blev ett problem just i skall-inlärningen. Har t o m testat med att binda fast henne och sen hoppa runt och peta på henne med en pinne (efter tips på hundforum) för att få fram ett frustrations-skall, men Mary rörde huvudet snabbt som en kobra för att försöka bita tag i pinnen och var hela tiden knäpptyst. Samma när vi gör bita-släppa-bevaka-övningar med skyddsärm, hon säger inte ett pip medan hon bevakar.

Idag lyckades jag till slut få fram ett skall! Såhär gjorde jag: Jag band fast Mary i koppel och sele i körsbärsträdet på tomten. Sen tog jag en brandslang och gick runt och pysslade med den, utan att ge minsta uppmärksamhet till Mary. Jag pillade på brandslangen, daskade den lite i ett träd, pillade lite till på den osv. TILL SLUT så gav Mary ifrån sej ett frustrations-voff, varpå jag genast sprang fram till henne och kampade. Vi gjorde sex-sju repetitioner på detta. Det tog lång tid innan det kom nåt voff varje gång, men till slut kom ett. Sen verkade hon ganska trött (vi hade kampat länge och vildsint på varje repetition, jag tog verkligen i allt vad jag hade så hon fick göra detsamma) och jag tänkte att det var lika bra att avsluta övningen. Men om jag gör såhär varje dag nu, eller nästan varje dag iaf, så borde hon så småningom lära sej att komma med sitt "voff" direkt. Och när vi kommit så långt kan man börja generalisera övningen med andra platser, andra grejer än just brandslangen osv.

3 kommentarer:

Henrik Olsson sa...

Jag har ännu inte lyckats lära mina vovvar "skall" på kommando, men jag har inte tränat så mycket på det heller.

Borde kanske göra det :)

Sv: Ja, jag tror att det finns täckning för mobilen över nästan hela sträckan - men det mobila bredbandet kommer nog bara att fungera i städerna.

Dock kommer folk att enklare kunna följa promenaden via sina datorer :)

Dvärghundspossen sa...

Om man inte ska tävla spelar det ju ingen roll. Men Mary behöver kunna skälla dels för skallmarkering i söket, dels för skall-momentet i lydnaden.

Wikki sa...

Hm, jag kan jama på kommando. Mitt eget vill säga. *fniss*
TassKram Wikki