tisdag 3 augusti 2010

Denna dyrkan av BÖCKER

Idag i Haninge-nytt (eller vad nu lokaltidningen heter) så var det en artikel om vad fint och bra det är att MÄN, som ju annars inte gillar att läsa böcker (maken protesterade högljutt åt dom vilda generaliseringarna) börjat konsumera ljudböcker. För det är ju så viktigt att folk ägnar sej åt BÖCKER.

Det är så bisarrt med den här romantiseringen av BÖCKER. Böcker är ju liksom ett medium. En enskild bok är inte bättre än sitt innehåll. Om valet skulle stå mellan att kolla på en riktigt bra film eller TV-serie och att läsa en riktigt kass bok, så måste väl det förstnämnda vara mer utvecklande för personligheten? För mej är det självklart, men många verkar tänka precis tvärtom - en dålig bok är ju ändå en BOK.

Eller som den bisarra diskussionen i dagstidningarna för ett tag sen, om ifall Mad Men är lika bra som en roman. Vadå EN roman? VILKEN roman, vill man ju veta? Pratar vi om ifall Mad Men är lika bra som, säg, bröderna Karamazov, eller lika bra som Sprängaren? Det gör ju en viss skillnad.

3 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag ser nog hellre än bra film, än läser en dålig bok. Men hittar man en bok som fångar en från första raden så tas man med på en underbar resa :)

Sv: Ja, klockan 04.00 kanske är för tidigt för att säga att man är morgonpigg :P

Nattuggla? :P

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Den funderingen har jag också haft. Möjligen kan man säga att det är bra om människor kan lära sig tillgodogöra sig innehåll i skriven text, som möjligen är svårare att göra via film och att det påverkar fantasin och tänkandet mer om det är en bra bok än en dålig.

Vad som är bra och dåliga böcker går att diskutera men jag brukar säga att det är bättre med kiosklitteratur än ingen alls. Man kan ju hoppas att folk går vidare och läser bättre ju mer de läser :)

Ida Eklöf sa...

Jag tror att böckernas status, och hur mycket man läser böcker, avspeglar någon form av intellektuell nivå. Ljudböcker känns dock inte så intellektuellt, eftersom lyssnande är mer passivt än att plöja igenom flera 100 sidor roman. "Alla" kan ju lyssna, men "alla" kan inte läsa längre stunder.