tisdag 31 augusti 2010

Tänk dej ett rum fullt med parfym och nybakade pajer...

...och där ska du leta efter en (också nybakad) pepparkaka. Det är mörkt, så du kan inte använda ögonen för att lokalisera pepparkakan. Och i rummet så står tio nybakade pajer av olika sort, plus att tio flaskor med koncentrerad parfym har hällts ut över väggar, golv och möbler. Och nu ska du försöka lokalisera pepparkakan med luktsinnet.
Alltså, normalt sett så kan man lukta en nybakad kaka. Men under ovan beskrivna omständigheter så skulle det vara omöjligt. Det skulle inte spela nån roll hur hårt man koncentrerade sej - parfymen och pajerna skulle "överrösta" pepparkakan totalt.

Det är lätt att tänka att hundars och människors luktsinne bara skiljer sej åt genom att hunden kan känna svagare dofter. Men så är det inte, för hundar klarar ju faktiskt av uppgifter som är analoga med den jag beskrev ovan.

Idag hade jag gjort ett halv-hårt spår åt Pietro. Det gick på sand/grus som var lite fuktigt, men ändå så pass hårt att det inte blev några fotspår där jag gick. Som vanligt hade jag små plastprylar och några målade metallgem som apporter. Vid ett av gemen började Pietro cirkla runt runt, istället för att bara gå fram till gemet och apportera det. Då såg jag att det faktiskt fanns en massa fotspår där, från rådjur. Dom var inte så djupa, eftersom marken som sagt var ganska hård, men syntes ändå tydligt när man kollade på nära håll. Alltså, rådjurs-fotspår måste ju lukta mycket starkare än mina fotavtryck (som ju har gjorts med skor på), för att inte tala om det lilla gemet av metall. (Jag såg precis var gemet var eftersom det är rödmålat, men hundar har rödgrön färgblindhet.)
Pietro höll på i säkert två minuter och cirklade runt runt, under stenhård koncentration. Men sen hittade han gemet! Helt otroligt.

Bisse fick f ö ett spår med några mathögar i som gick genom skogen och var c:a tvåhundra meter långt. På slutet låg det pinnar som vi lekte med. Ett sånt spår är ganska lagom åt honom. Logan fick göra uppletande-övningar, och var så otroligt taggad, så sen gjorde vi lite fotgående också och så fick han springa efter leksakerna och skälla på dom som belöning.

2 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Läckert att använda gem - har aldrig testat något sånt :P

Sv: Ja, en del vovvar kanske hellre ser andra som en flirt än som en eventuell inkräktare :P

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Läckert att använda gem - har aldrig testat något sånt :P

Sv: Ja, en del vovvar kanske hellre ser andra som en flirt än som en eventuell inkräktare :P