lördag 27 november 2010

Om man seriöst ville få slut på alla aborter

Vi såg den här filmen häromdagen. Handlar om en kvinna som genomgår en hemsk illegal abort i åttiotalets Rumänien, samt hennes kompis som hjälper henne.
Jag läste lite på diskussionsforumet imdb.com om filmen sen. Det är mest amerikaner som diskuterar där. Det konstiga var att alla kände sej bekräftade i sina tidigare åsikter. Folk som var pro choice tyckte att filmen visade vad j-igt det blir om man förbjuder aborter, medan folk som var pro life tyckte att filmen visade att abort är hemskt - man får nämligen se fostret i en ganska lång scen.
Såhär tänker jag. Man kan argumentera för att abort är omoraliskt, precis som man kan argumentera för motsatsen. Å ena sidan så är ju fostret ganska tidigt ganska utvecklat, att bara säga "cellklump!" är missvisande. När abortmotståndare säger att det faktiskt är en människa därinne så har dom ju, åtminstone om vi pratar vecka elva-tolv typ och inte två dagar efter befruktningen, mer på fötterna än många vill låtsas om. Å andra sidan så är man inte tvingad enligt lag att donera kroppsdelar, kroppsvätskor osv till människor som behöver det för att överleva, så hur sjutton kan man motivera en lag som tvingar kvinnor att donera en massa av kroppens resurser till en annan person (om vi för diskussionens skull går med på att kalla fostret en person)? Argument nummer två tycker jag är ett j-igt bra argument för att tillåta abort, även om man går med på att det inte bara är en cellklump.

MEN anta att vi faktiskt, för diskussionens skull, går med på att abort är MORD (obs, jag tycker inte detta egentligen). Anta att vi går med på att det pågår rena massmordet över hela världen, och att prio ett måste vara att få stopp på detta. Vad ska man då göra?
Ja uppenbarligen så hjälper det ju inte ett skit att bara förbjuda abort, för folk kommer att göra abort ändå, det visar all erfarenhet. Enda skillnaden är att aborterna blir farligare. Däremot kunde man göra såhär: Obligatorisk sterilisering av alla pojkar som nått puberteten - men innan operationen får dom runka i en burk och så lägger man sperman på frys. Sen när ett par vill ha barn så är det bara att tina upp rätt burk och köra artificiell inseminering. På det sättet så skulle man ju BARA få planerade graviditeter. Visst, inget system är helt fool-proof, enstaka killar kanske skulle lyckas smita undan och sen göra nån oönskat gravid. Men man skulle nog kunna få igenom operationen på nästan alla iaf, om det fanns stränga straff för att utebli och en noggrann kontroll-apparat.
Då säger alla: GU VA SJUKT! Ja det är klart. MEN är verkligen ens såna åtgärder alltför drastiska, om det gäller att stoppa ett ständigt pågående massmord?
Om man tycker att såna åtgärder är alltför drastiska så finns det ju nåt lite mindre drastiskt man skulle kunna göra, som förmodligen iaf skulle få ner aborterna till pyttelåg nivå. Låt p-piller vara receptfritt på Apoteket, låt alla tjejer som vill få sätta in en gratis p-stav hos skolsköterskan eller husläkaren (utan att föräldrarna behöver få reda på det, om det handlar om omyndiga), och sätt upp kondom-automater med gratis kondomer så man bara behöver trycka på en knapp för att få ut dom överallt i alla möjliga offentliga miljöer. Uppmuntra samtidigt (via skolan, informationskampanjer från regeringen osv) alla kvinnor att använda nåt hormon-medel, för riskerna är trots allt mindre med p-piller/p-stav än med en abort. Uppmuntra alla att använda detta utifall att, även om man är singel och har noll planer på sex. Om man på så sätt gjorde preventivmedel så massivt tillgängliga och uppmuntrade så skulle rimligtvis abortfrekvensen sjunka ner i botten. Nu kanske nån protesterar att det vore sjukt att göra nånting som ändå kan ge allvarliga biverkningar icke receptbelagt, men återigen, handlar det om att stoppa massmord så...?

Helt seriöst så borde abortmotståndare som t ex Ja till Livet propagera för nåt i stil med ovanstående, om deras högsta prioritet verkligen var att stoppa "massmordet", snarare än att straffa kvinnor som varit dumma nog att ha sex...

4 kommentarer:

diana sa...

Ett riktigt bra inlägg vill jag bara säga. Jag är helt för aborter, men skulle personligen inte klara av att göra en.

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

När det kommer till abort är jag ganska kluven. Jag kan vara både för och emot :/

charlotte sa...

jättebra inlägg. tänkvärt

Reb sa...

Bra! Gillar det där med att man inte behöver påstå att ett foster är bara en cellklump för att kunna argumentera för fri abort. Har faktiskt alltid tyckt att de som hävdar det som enda eller huvudsakligt argument verkar vara ganska vacklande i sin tro på att abort ska vara tillåtet egentligen (för om de behöver den där bilden av cellklumpen för att kunna försvara aborträtten har de nog ändå problem med den).

Sen är det ju (som vi väl har diskuterat på trollharebloggen också), lite missvisande med det svenska begreppet abortförespråkare. Pro-choice säger ju mer vad det handlar om. AbortRÄTTSförespråkare borde det väl vara på svenska, men det blir ju ganska långt.

Hursom. Bra inlägg! Och att motståndet mot aborter i själva verket handlar mycket mer om sex i allmänhet, och kvinnors sexualitet i synnerhet, än om fostret är vi också eniga om.